Akutteamet ønsker et tæt samarbejde med de praktiserende læger i Viborg Kommune for at tilbyde den bedst mulige observation, vurdering og behandling af borgere i eget hjem.
For at fremme patientsikkerheden skal ordinationer på medicin og intravenøs/subcutan væske altid oprettes i FMK (Fælles medicinkort).
Rekvisition af blodprøver
Hvis det vurderes, at der skal tages akutte blodprøver skal Akutteamet have telefonisk besked. Blodprøverne rekvireres på Webreq (hotel). Blodprøvesvarene sendes elektronisk fra afdeling "Blodprøver og biokemi" til rekvirerende læge.
Planlagte blodprøver skal så vidt muligt bookes ved Hospitalsenhed Midts mobiltjeneste.
Intravenøs/subcutan væske
Akutteamet har et depot af intravenøs væske bestående af:
- Natriumklorid
- Natriumklorid-Glukose
- Glukose 5%
- Kalium Natrium Glukose
Blodtransfusion
Akutteamet tilbyder blodtransfusion primært tirsdag og torsdag.
Tilbud om blodtransfusion i hjemmet, henvender sig primært til kronisk syge patienter, for hvem det at komme til hospitalet vil være indgribende/svært overkommeligt.
Inklusions kriterier:
- Tidligere blodtransfusion uden komplikationer
- Indikation for blodtransfusion stillet af læge
Eksklusions kriterier:
- Kendt hjertesvigt
- Cerebralt påvirkede (ikke i stand til at kommunikere symptomer)
- Inficerede
- Cirkulatorisk eller respiratorisk ustabile
Akutstuer
Akutteamet har visitationsret over 3 akutstuer.
Akutstuerne kan bruges hvor der ikke er indikation for indlæggelse, men hvor der er en akut opstået tilstand, som ikke umiddelbart kan håndteres i hjemmet, med øget hjemmehjælp og hjælpemidler.
De 3 akutstuer, befinder sig på Rehabiliteringscenter Viborg. Opholdet på en akutstue er typisk af 3-5 dages varighed. Opholdet er gratis, men borgeren skal selv betale udgifter til medicin samt transport til og fra akutstuen.
Indlæggelse i eget hjem
I Akutteamet har der siden primo 2020 kørt et forskningsprojekt, om hospitalsbehandling i eget hjem. Formålet med dette forskningsprojekt er at undgå unødvendige akutte indlæggelser, ved at reorganisere samarbejdet mellem hospital, almen praksis og kommuner, således at der bliver skabt et mere skånsomt og sammenhængende patientforløb i eget hjem.
Praktiserende læger, vagtlæger og præhospitalet kan via hospitalsvisitationen og vagthavende læge på Akutafdelingen henvise borgere til projektet.
Det er vagthavende læge på Akutafdelingen, der har behandlingsansvaret for hospitalsbehandlingen i eget hjem.
Der vil under forløbet være mulighed for daglig virtuel stuegang med vagthavende akutlæge.