Tandpleje til børn 0-3 år
Gode råd og opmærksomhedspunkter til forældre om børns tandpleje.
Barnets første undersøgelse
Vi indkalder dit barn til undersøgelse første gang, når barnet er blevet 3 år. Har du brug for hjælp tidligere, er du altid velkommen til at kontakte klinikken og bestille en tid.
Det er vigtigt, at dit barn føler tryghed og får en god oplevelse, da det har stor betydning fremadrettet.
Tandfrembrud
Som regel er det fortænderne i undermunden, der bryder frem først.
I 3-års alderen har barnet fået alle sine mælketænder. Tidspunktet og rækkefølgen for, hvornår tænderne bryder frem, kan variere meget, uden at det betyder noget.
Hvis barnet oplever ømhed, når en tand bryder frem, må du pusle og trøste lidt mere om barnet. Hvis barnet derimod får feber over 38 grader i mere end et døgn, er det nærmere tegn på sygdom, som ikke har noget med tænderne at gøre.
Sutteflaske
Sutteflasken er et spiseredskab. Hvis du bruger flasken til andet end til måltiderne, f.eks. som trøst om dagen eller i løbet af natten, bør du bruge rent vand. Drikkevarer som mælk, saft, juice og lignende indeholder alle sukker, som er skadeligt for tænderne.
Sut
Sutten er en ret uskyldig fornøjelse for et lille barn. Når barnet når 3-års alderen, bliver verden omkring mere spændende, og sutten mister sin tiltrækning. Ved afvænning på dette tidspunkt, kan senere tandretning på grund af sut undgås.
Tandbørstning
Du begynder at børste dit barns tænder samtidig med, at den første tand bryder frem.
Det er vigtigt, at det bliver en rar oplevelse for barnet - og dig selv. Læg barnet ned og sid selv ved siden af, så kan du bedre se tænderne, når du børster.
Tandkødet kan være ømt i starten, så start eventuelt med en vatpind og skift til tandbørste med lille hoved og tætte, bløde børster, når du vurderer, at ømheden aftager.
Ved tandundersøgelserne viser vi gerne, hvordan du nemmest børster barnets tænder.
Børste fifs til dig som forælder:
- Læg barnet ned - på sengen, sofaen eller gulvet - så barnets hoved hviler i dit skød.
- Brug voksentandpasta. Mængden af tandpasta skal svare til barnets lillefingernegl.
- Brug en lille, blød tandbørste og fluortandpasta uden vand på tandbørsten. Uden vand skummer tandpastaen ikke ret meget, så generer det ikke i halsen under børstningen.
- Start med at fordele tandpastaen på de store mælkekindtænder, og børst kindtænderne først.
- Brug fingrene på den anden hånd til at hive ud i kinden, så du kan se, hvor du børster. Så rammer du heller ikke forkert, og så undgår du, at det gør ondt.
- Efter tandbørstningen kan barnet spytte ud, men ikke skylle med vand. Så virker tandpastaen længere og bedre.
- Hvis tandlægen anbefaler brug af tandtråd, gøres dette lettest, mens barnet ligger ned lige efter tandbørstningen.
I starten kan barnet godt protestere mod tandbørstning, men accepterer dog hurtigt, at du skal have lov til at børste tænder og tandkød dagligt.
Mælketænder
Dit barn har i 3-års alderen fået alle 20 mælketænder, og skifter først tænder ved ca. 6-års alderen
I skal passe lige så godt på mælketænderne, som på de nye, blivende tænder. Vær opmærksom på, at det kan være særlig svært at holde kindtænderne rene, da der her er meget lidt plads til tandbørsten.